Fjernelse af visdomstand

At få fjernet sine visdomstænder er en ganske almindelig procedure, som finder sted på din tandklinik. Der kan være flere grunde til, hvorfor din tandlæge anbefaler at fjerne dine visdomstænder. Disse kan eksempelvis være, hvis dine visdomstænder vokser skævt ud, ved risiko for infektion, eller som følge af de omkringliggende tænder. Pga. visdomstænders uregelmæssige vækstmønstre, og fordi der ofte er mange grunde til, hvorfor du bør få dine visdomstænder fjernet, er proceduren nem og sikker at inddrive på kort tid. Ikke desto mindre kan der være mulige risici ved enhver form for operation. Af den grund vil vi i samarbejde med en dygtig tandlæge i Langå diskutere nogle af disse komplikationer.

Fjernelse af visdomstand

Mindre komplikationer

Efter enhver operation på din tandklinik kan du som patient forvente en vis grad af ubehag, hævelse eller smerte. Dette er derfor også gældende, når du får fjernet en visdomstand.

Nogle af de mindre komplikationer forbundet med fjernelse af en visdomstand omfatter:

– Smerter og hævelse i det område af tandkødet, hvor visdomstanden er blevet fjernet

– Blødning i tandkødet

– Smerter når du gaber op og tygger sammen

– Eventuelle skader på eksisterende broer og kroner

Da disse mindre komplikationer ofte er ubelejlige, varer de normalt ikke mere end to eller tre dage.

Men selvom en tandudtrækning er en af de mest almindelige tandbehandlinger, du kan få, bør du tage kontakt til din tandklinik hvis du oplever, at disse mindre komplikationer stadig er til stede, så der kan blive fulgt op på dem med det samme.

Alvorlige komplikationer
I yderst sjældne tilfælde kan du som patient lide af mere alvorlige komplikationer forbundet med dental kirurgi. Selvom disse komplikationer er større i den forstand, at de sandsynligvis vil forlænge perioden med ubehag, hævelser og smerter til mere end blot et par dage, er de ikke livstruende. Ved at give nok tid og ved at have en korrekt tandpleje samt tandlægehjælp, vil langt de fleste komme sig hurtigt og fuldstændigt fra en tandudtrækning.

I tilfælde af alvorlige komplikationer, som fortsat er yderst sjældne, kan ca. 5-10 % af fjernelse af visdomstænder resultere i bl.a. tørhed der, hvor visdomstanden har siddet. Dog er denne betingelse også den mest almindelige komplikation, du kan lide under, og du kan derfor undgå det ved bl.a. at undgå rygning og  kulsyreholdige drikkevarer, som også er forbundet med en øget risiko for tørhed der, hvor visdomstanden har siddet.

Fordi der er mulige risici ved enhver operation på din tandklinik, anbefaler mange tandlæger landet over, heriblandt også Tandlæge Asmussen, at du får undersøgt dine visdomstænder regelmæssigt, så komplikationerne nemmere kan forudses.

Tandlæge Lisbeth Lundsgaard Asmussen
Ved Volden 2
8900 Randers C
Tlf: 86 42 01 83