Hvorfor får man dårlig ånde?

Man kan børste sine tænder to gange dagligt, bruge tandtråd efter tandlægens anbefaling og benytte sig af mundskyl, og stadig have dårlig ånde – hvad kan dette skyldes? Der kan være flere årsager.

  • Den første, og nok mest almindelige årsag, er det stik modsatte af først beskrevet – nemlig dårlig mundhygiejne og tandpleje. Hvis man ikke børste tænder regelmæssigt og helt generelt har gode tandplejevaner, vil man med tiden få dårlig ånde. Derfor, er det også mundhulen tandlægen tjekker først for bakterier, hvis man skal finde årsagen til dårlig ånde.
  • En anden grund til dårlig ånde, kan være en betændelsestilstand i munden. Her er der tale om tandkødsbetændelse og paradentose. Der kan dog her komme lidt hjælp til livs, ved blot at få lavet grundige tandrensninger, jævnligt.
  • Døjer man med mundtørhed, hvilket ofte er set ved hyppigt indtagelse af medicin, kan dette også føre til dårlig ånde.
  • Har man på et tidspunkt fået lavet en tandprotese, skal man sørge for, at holde disse ordentlig rene. Bliver dette ikke gjort, kan der med tiden opstå det, der kaldes ”proteseånde”.
  • Mad og drikkevarer. Ja, helt enkelt er det faktisk. Ikke alle nyder lugten af hvidløg, og endnu færre nyder, hvis det er en hvidløgslugt, der kommer fra munden. Ligeså med kaffe, er det ikke alle, der er lige begejstret for en ”kaffeånde”. På samme måde er det med tobak og alkohol – det er en lugt der hænger ved, og derfor er der mange, der vil mene, det kaldes for dårlig ånde.
  • Medicin og lægemidler kan også medføre dårlig ånde. Ligeså hvis man får strålebehandling mod kræft på hoved og hals, kan man få tørhed i munden. Dette skyldes, at spytkirtlerne bliver ramt, og at spytproduktionen herved vil blive nedsat.

Hvis man selv er skyld i den dårlige ånde, som hvis man har dårlig mundhygiejne, eller indtager mad eller drikke med kraftig lugt, kan man selv komme problemet til livs, og derved selv gøre en ende på det.

Hvis ikke dette er tilfældes, kan man mindske lugten. Dette kan gøres ved at tygge tyggegummi, spise mintpastiller eller bruge mundskyl. Dette er dog kun en ”lappeløsning” på problemet, og det vil derfor anbefales at kontakte en kompetent og erfaren tandlæge i Horsens, så denne kan finde frem til årsagen af dårlig ånde.

Først når man finder frem til årsagen, kan man starte en behandling imod det, og derved komme problemet ordentlig til livs.

Tandlægerne Nørretorv
Nørretorv 2
8700 Horsens
75 62 26 26