Hvorfor er bidfunktionen vigtig?

Når du bider tænderne sammen, bør dine tænder i overmunden røre tænderne i undermunden jævnt. De øverste tænder skal altså berøre de nederste på samme tid og med samme mængde tryk, og i hvile bør de øverste tænder sidde, så de er placeret lidt henover de nederste.

Hvis dine tænder ikke er korrigeret eller tilpasset korrekte, eksempelvis hvis nogle sidder tættere end andre, eller hvis en tand bryder med en anden, kan din bidfunktion være påvirket.

bidfunktion

Hvad menes der med bidfunktion?

I daglig tale er bidfunktionen måden, hvorpå dine tænder sidder og passer sammen i forhold til hinanden, for eksempel når du bider sammen. Når man snakker om bidfunktionen, tænker de fleste på skæve tænder, bideskinner, togskinner eller kosmetiske tandbehandlinger – og det er heller ikke helt forkert. Dog er der mange, som overser, hvor vigtigt bidfunktionen er – ikke kun på grund af hver enkelt tand, men fordi det har indflydelse på musklerne i halsen, og hvordan man bevæger kæberne.

Hos de fleste erfarne tandlæger – uanset om det er en anerkendt tandlæge i Bagsværd eller indre by – kan du få undersøgt din bidfunktion og sikre, at dine tænders indbyrdes funktion er optimale. I tilfælde af et skævt sammenbid, kan det forårsage mange livslange tandproblemer, som kan have betydning for, hvordan det kommer til at fungere for henholdsvis dine kæbemuskler og tænder, hvis ikke det justeres. Altså kan den rette justering af dine tænder i over- eller undermunden forhindre en række tandproblemer før de opstår.

Hvordan forringer man bidfunktionen?
En dårlig bidfunktion kan opstå som følge af mange årsager. En af dem er eksempelvis ved overlapning af tænderne eller ved skævt sammenbid. Det indebærer bl.a., at mere end én tand overlapper eller bryder med en nærliggende tands position. En ufuldkommen bidfunktion er derudover også, når der er tale om et over- eller underbid, der forstyrrer tilpasningen af tænderne i både over- og undermund.

En ukorrekt eller dårlig bidfunktion kan som sagt føre til mange alvorlige tandproblemer. Nogle af disse er:

  • Skader på tandimplantater eller proteser
  • Skår og brud på tænderne
  • Klik eller knæklyde ved åbning og lukning af dine kæber
  • Og milde tandpiner

Vores bidfunktion er meget letpåvirkelig, så selv de mindste forskelle kan mærkes, når du tygger og bider sammen. Så hvad enten du ønsker at få undersøgt din bidfunktion af en kvalificeret tandlæge i Kongens Lyngby, indre by eller i Nordsjælland, vil der altid være en tandklinik, der kan undersøge og give dine tænder den nødvendige justering.

Tandklinikken Sorgenfrigårdsvej i Kgs. Lyngby 
Sorgenfrigårdsvej 78
2800 Kongens Lyngby
Tlf: 45 87 48 50