God tandpleje er nøglen til sunde tænder

tandlægebesøg

Der er en masse fordele ved god tandhygiene – de holder vores tænder og tandkød sunde og rene, og de forhindrer huller i at udvikle sig. De fleste af os er i dag effektive i vores daglige tandpleje og sørger for at børste tænder hver morgen og aften. Men der er stadig mange, som er i tvivl om, hvordan man bedst plejer sine tænder og sikrer dem et langt liv. 

Den bedste måde, du kan holde dine tænder sunde på, er ved at praktisere gode tandplejevaner. Det omfatter eksempelvis at børste tænderne to gange om dagen med en blød tandbørste og fluortandpasta, som kan bidrage til at forhindre plak på tænderne. Derudover er brugen af tandtråd helt afgørende for at fjerne madrester mellem tænderne. De kan nemlig udvikle sig til huller, hvis man ikke sørger for at rense grundigt hver dag med tandtråd. Det er derfor en god idé at bruge tandtråd som en del af din tandbørstning, til at fjerne plak mellem tænderne og under tandkødsranden.

Som en del af din tandpleje, vil det være nødvendigt at tage til tandlæge en til to gange om året, for at sikre dig, at dine tænder er sunde og raske. Hvis du eksempelvis er bosat i Nordsjælland, er det vigtigt at møde op til de regelmæssige tandlægebesøg hos din lokale tandlæge i Birkerød, Allerød eller Hillerød. Kommer man ikke jævnligt til tandlægen for at få et tandeftersyn, kan man risikerer, at tandproblemer og tandkødssygdomme ikke opdages og dermed ikke behandles i god tid.

Og det betyder meget højere omkostninger – både for dine tænder og din økonomi.

Hvis du pludselig skal have en krone, en fyldning eller en rodbehandling af din tandlæge i eksempelvis Holte, kan det hurtigt blive dyrt. Og selvom der findes måder, hvorpå du kan sænke priserne lidt på nogle af dine tandbehandlinger, er det ikke altid en mulighed. Det kan derfor være en rigtig god idé at praktisere gode vaner i forbindelse med din tandpleje derhjemme, og sørge for at møde op hos din tandlæge til de regelmæssige tandeftersyn. 

Sådan bevarer du dine sunde tænder:

1. Børst dine tænder regelmæssigt

Men du skal ikke bare børste med en hvilken som helst tandpasta. Sørg altid for, at den indeholder fluor – det er nemlig den vigtigste ingrediens i tandpasta. Alle øvrige ingredienser er ikke nær så vigtige, når det kommer til at beskytte dine tænder. Og så de magiske huskeregler: Børst tænder mindst to gange om dagen, eksempelvis om morgenen og om aftenen. 

2. Husk at bruge tandtråd

Der er mange, som ikke bruger tandtråd jævnligt nok, fordi det måske virker som en lidt overflødig opgave. Men hvis du er seriøs omkring din tandpleje, skal du inkludere tandtråd som en naturlig del af din daglige tandpleje. Ifølge mange tandlæger er tandtråd det eneste produkt, som effektivt kan fjerne madrester mellem tænderne – madrester, som bidrager til ophobninger af bakterier og plak, hvis ikke de fjernes.

3. Besøg din tandlæge indimellem
Uanset hvor grundigt du plejer dine tænder, er det stadig nødvendigt at komme til tandlæge en til to gange årligt. Hvis du plejer dine tænder godt, vil du opleve, at tandlægen blot behøver at foretage en dybdegående tandrensning. 

Tandlægerne Helle og Kim Nielsen
Hovedgaden 24
3460 Birkerød
Tlf: 45 81 85 85

 

Sådan opnår du smertefrie tandbehandlinger

Får frygten for smertefulde tandbehandlinger dig til at holde dig fra dine regelmæssige tandeftersyn? Du er ikke alene. Frygten for at opleve smerter hos tandlægen forhindrer mange mennesker fra at gå til tandlægen regelmæssigt. Men med nye fremskridt i smertefri tandpleje og teknologi, er der ikke længere nogen grund til at være bange for at se din tandlæge. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du forbereder dig på et smertefrit tandlægebesøg.

smertefri tandbehandling

Find den rigtige tandlæge

Der findes mange dygtige tandlæger, der har fokus på at give deres patienter en omsorgsfuld behandling uden smerter. Hvis du forhindres i at komme til tandlæge på grund af frygten for smerter, er det en rigtig god idé at finde en tandlæge, der har erfaring med patienter, der lider af tandlægeskræk. Ofte vil disse tandlæger også sikre, at deres patienter ikke kommer til at mærke noget under en behandling. Du kan eksempelvis få en smertefri behandling hos en tandlæge i Forum, hvor tandklinikken lytter til dine bekymringer og har smertefrie behandlinger i højsæde.

Angsten for at komme til tandlæge er en reel bekymring, som forhindrer mange patienter i at bevare en god mundhygiejne. Mange tandlæger er derfor uddannet til at have en god kommunikationen med deres patienter i forbindelse med eventuelle bekymringer og tandlægeskræk. Du kan eksempelvis søge online efter en lokal tandlæge, eller ringe til tandklinikkens administration for at høre mere om deres behandlingsprocedurer. Snak eventuelt også med din nuværende tandlæge om dine bekymringer, og hvordan tandklinikken bedst muligt kan håndtere det.

Vigtigt med kommunikation!

Vær ikke bange for at stille spørgsmål. Fortæl din tandlæge eller tandklinik om din frygt eller bekymringer for smerte. Din komfort og resultatet af dine tandbehandlinger vil automatisk forbedres, hvis kommunikationen mellem dig og din tandlæge er tilstedeværende. I dag er det dog ofte smertefri metoder, der bruges i forbindelse med en tandbehandling – og det er derfor de færreste patienter der i dag oplever smerte eller ubehag hos tandlægen. 

Sidst, men ikke mindst, skal du prøve ikke at lade dårlige erfaringer fra din barndom eller tidligere tandbehandlinger styre dine følelser omkring tandlægebesøg. Med moderne dentale teknikker vil du ikke opleve hverken smerter eller ubehag under sin behandling. Mange tandbehandlinger kan nu gøres komfortabelt uden bedøvelse, ligesom at ny teknologi indenfor tandpleje har forbedret komforten ved at gå til tandlæge.

Tandklinikken Stine Elkjær
Åboulevard 7
1635 København V
Tlf: 35 35 75 68

Flour i tandpasta sikrer nul huller

Vi ved efterhånden alle sammen, hvor vigtigt det er at pleje sine tænder grundigt. Hvis man ikke plejer sine tænder grundigt hver eneste dag, er der større risiko for, at du får huller i tænderne eller andre tandproblemer. Tandlægen kan selvfølgelig behandle dine tandproblemer, men det er ikke den smarteste løsning, da det er tidskrævende, smertefuldt og dyrt. Dog er behandlinger af tænder nødvendigt en gang imellem, og det er ikke en god idé, at udsætte eventuelle behandlinger. Problemet vil sandsynligvis vokse sig større og gøre endnu mere skade.

Dog kan du selv gøre meget for at forbedre din mundhygiejne.

Der er fx adskillige ting, som anbefales af Alhambravej Tandlægerne, der samarbejder med mange andre kompetente tandlæger. Blandt dem er der bred enighed om, hvad man som patient kan gøre for at forebygge problemer med tænderne og i munden.

tandbørstning

Først og fremmest er det vigtigt, at du børster tænder to gange dagligt i mindst to minutter ad gangen. Når du børster tænder, skal du bruge en blød tandbørste, som passer i størrelsen til din mund. Ellers kan tandbørsten ikke nå ordentligt ind i din mund og rengøre dine tænder ordentligt. Den bløde tandbørste er nødvendig, da tænderne endelig ikke må skures, men derimod skal masseres med tandpastaen. Selve tandbørstningen skal foregå systematisk i små cirkelbevægelser i hele munden, hvorefter tandtråd skal benyttes, så alle tandfladerne bliver rengjort. Tandlægerne anbefaler også, at en tandpasta med flour benyttes. Flour forebygger nemlig huller i tænderne, da det er i stand til at reparere tændernes emalje. Emaljen beskytter dine tænder, men denne emalje forsvinder let på grund af syreskader når vi indtager mad og drikke. Hvis du lader flouren sidde i munden et par minutter efter endt tandbørstning, giver flouren en endnu større effekt, som i høj grad gavner dine tænder. Hvis du følger anbefalingerne fra tandlægerne, er du godt sikret mod huller i tænderne.

Der kan desværre opstå huller i tænderne alligevel, hvorfor det er vigtigt, at du regelmæssigt får en undersøgelse, røntgenoptagelse og tandrensning hos tandlægen. Hvis du bor i København og mangler en tandlæge, kan du blandt andet finde en erfaren tandlæge tæt på Vesterbro, der kan undersøge dig for tandproblemer. Hvis du eksempelvis vælger en tandlæge på Gammel Kongevej med fokus på forebyggelse, vil de både kunne rådgive dig om forebyggelse, men også befinde sig centralt i byen, hvis du oplever akutte tandproblemer.

Alhambravej Tandlægerne
Alhambravej 1
1826 Frederiksberg C
Tlf: 33 22 46 16

Hvorfor er bidfunktionen vigtig?

Når du bider tænderne sammen, bør dine tænder i overmunden røre tænderne i undermunden jævnt. De øverste tænder skal altså berøre de nederste på samme tid og med samme mængde tryk, og i hvile bør de øverste tænder sidde, så de er placeret lidt henover de nederste.

Hvis dine tænder ikke er korrigeret eller tilpasset korrekte, eksempelvis hvis nogle sidder tættere end andre, eller hvis en tand bryder med en anden, kan din bidfunktion være påvirket.

bidfunktion

Hvad menes der med bidfunktion?

I daglig tale er bidfunktionen måden, hvorpå dine tænder sidder og passer sammen i forhold til hinanden, for eksempel når du bider sammen. Når man snakker om bidfunktionen, tænker de fleste på skæve tænder, bideskinner, togskinner eller kosmetiske tandbehandlinger – og det er heller ikke helt forkert. Dog er der mange, som overser, hvor vigtigt bidfunktionen er – ikke kun på grund af hver enkelt tand, men fordi det har indflydelse på musklerne i halsen, og hvordan man bevæger kæberne.

Hos de fleste erfarne tandlæger – uanset om det er en anerkendt tandlæge i Bagsværd eller indre by – kan du få undersøgt din bidfunktion og sikre, at dine tænders indbyrdes funktion er optimale. I tilfælde af et skævt sammenbid, kan det forårsage mange livslange tandproblemer, som kan have betydning for, hvordan det kommer til at fungere for henholdsvis dine kæbemuskler og tænder, hvis ikke det justeres. Altså kan den rette justering af dine tænder i over- eller undermunden forhindre en række tandproblemer før de opstår.

Hvordan forringer man bidfunktionen?
En dårlig bidfunktion kan opstå som følge af mange årsager. En af dem er eksempelvis ved overlapning af tænderne eller ved skævt sammenbid. Det indebærer bl.a., at mere end én tand overlapper eller bryder med en nærliggende tands position. En ufuldkommen bidfunktion er derudover også, når der er tale om et over- eller underbid, der forstyrrer tilpasningen af tænderne i både over- og undermund.

En ukorrekt eller dårlig bidfunktion kan som sagt føre til mange alvorlige tandproblemer. Nogle af disse er:

  • Skader på tandimplantater eller proteser
  • Skår og brud på tænderne
  • Klik eller knæklyde ved åbning og lukning af dine kæber
  • Og milde tandpiner

Vores bidfunktion er meget letpåvirkelig, så selv de mindste forskelle kan mærkes, når du tygger og bider sammen. Så hvad enten du ønsker at få undersøgt din bidfunktion af en kvalificeret tandlæge i Kongens Lyngby, indre by eller i Nordsjælland, vil der altid være en tandklinik, der kan undersøge og give dine tænder den nødvendige justering.

Tandklinikken Sorgenfrigårdsvej i Kgs. Lyngby 
Sorgenfrigårdsvej 78
2800 Kongens Lyngby
Tlf: 45 87 48 50

Inman Aligner retter dine skæve tænder

Et flot smil betyder meget for ens selvtillid og udstråling. Flotte tænder er en individuel bedømmelse, og hvis man ikke selv er tilfreds med sine egne tænder, bør man få gjort noget ved det.Også selvom andre siger, at det er charmerede med skæve fortænder. Der er derfor en løsning på problemet, hvis man gennem livet altid har smilet lidt mindre for at skjule ens skæve fortænder. Der findes flere forskellige slags behandlinger, der kan afhjælpe problemet med skæve fortænder.

En tandlæge kan hjælpe med at vurdere, hvilken behandlingsmetode, som er den korrekte for patienten. Selvom alle typer af tandretninger primært er med henblik på kosmetisk retning af fortænderne, vil behandlingen også kunne give en bedre mundhygiejne, da det vil blive lettere at rengøre tandfladerne og tandkødet mellem tænderne.

Tandretning med inman aligner

Inman Aligner er navnet på en kosmetisk retning af fortænder, som består af en aftagelig bøjle. Behandlingen vil få gjort dine fortænder lige uden besvær. Man får tilpasset en aftagelig bøjle og brugen af denne kan tilpasses efter ens hverdag. Teknisk set består Inman Aligner af fjederbelastede buer, der forsigtigt trykker ens tænder mere lige. Fordelene ved netop denne behandling er, at den er sikker og effektiv, da fortænderne oftest kun tager 6-16 uger alt afhængig af ens individuelle behov.

Efter færdiggjort behandling med Inman Aligner bør en såkaldt retainer benyttes, så man ikke risikerer at få et eventuelt tilbagefald og få skævheden i tænderne tilbage. Behandlingen er lettilgængelig, da den kan udføres hjemmefra, men selvfølgelig skal den aftagelige bøjle tilpasses af en tandlæge. Man kan få en flot kosmetisk tandretning i København eller andre steder i landet, så man kan blive fri for sine skæve tænder og blive tilfreds med sit smil. Det er også muligt at kombinere den kosmetiske tandretning med andre typer af behandlinger. Hvis man eksempelvis alligevel skal have udarbejdet en tandprotese hos tandlægen i København, kan man få kombineret undersøgelserne, hvilket er tidsbesparende for både dig og tandlægen. Kontakt en tandlæge med erfaring inden for kosmetisk tandretning og hør nærmere om, hvordan du får rettet dine skæve tænder på bedste vis. De vil med deres professionelle og erfarne øje vurdere, hvilken slags kosmetisk behandling, der er bedst egnet.

Den kosmetiske tandregulering ved navn Inman Aligner anbefales af mange tandlæger, da den er hurtigt, sikker og effektiv. Tandreguleringen udbydes til økonomisk fordelagtige priser, så alle kan få rettet sine skæve tænder ud.

Tandlægeklinikken Dantes Plads
Dantes Plads 3
1556 København V
Tlf: 33 11 98 25

Hvad er bedst – almindelig eller elektrisk tandbørste?

Det anbefales, at du børster tænderne to gange dagligt for at opnå den bedste tandhygiejne, men er det vigtigt, hvordan man gør det? Når du børster, er der risiko for, at du gør det meget hårdt, og primært på nogle af tænderne. Dette giver huller i de tænder, der ikke bliver børstet, men måske også i dem, som bliver børstet. Et stort pres på tandbørsten kan beskadige emaljen. Dette er den hårde “skal”, der er på ydersiden af tænderne. Denne er meget hård. Når du alligevel kan ødelægge den med tandbørsten, er det fordi, at du børster dine tænder meget ofte.

Her er lidt af et problem: På den ene side børster vi tænder, fordi vi ikke ønsker, at bakterier skal nedbryde emaljen og komme ind til nerven, på den anden side skal vi sørge for ikke selv at nedbryde emaljen, når vi fjerner disse bakterier. Hvad er så bedst? En blød børste og mild børsteteknik kan gøre den helt store forskel. Hvis du børster tænder to gange dagligt, men stadig får huller, kan det være, at du skal overveje at ændre din teknik. Det kan også være, at du helt vil skille dig af med din almindelige tandbørste og i stedet investere i en elektrisk med et blødt børstehoved.

elektrisk eller almindelig tandbørste

Pris

En almindelig tandbørste har du kontrol over, den løber aldrig tør for strøm, og den er billig at skifte ud. En elektrisk tandbørste kan være dyr i indkøb og dele til den koster ligeledes penge. Her skal man investere i børstehoveder og batterier. Det man får for pengene er bekvemmelighed. Du skal blot selv sørge for at flytte tandbørsten, du behøver ikke selv at lave små cirkelbevægelser over tænderne.

Effektivitet

Hvis du ikke er god til at få børstet ordentligt, er en elektrisk tandbørste klart en fordel, da denne allerede børster i cirkler, uden at du skal gøre noget for det.

Tandlægens valg

Hos tandlægen vil du ofte opleve, at du får udført tandrensninger med en elektrisk tandbørste. Dette er ikke et udtryk for, at det nødvendigvis er det bedste for dig, men for at det er den nemmeste måde at børste tænder på andre. Har man børn kan man overveje, om det ville være nemmere at børste tænder på dem med en elektrisk tandbørste.

Tandbørstning og regelmæssige tandeftersyn er vigtige. Bor du i Roskilde kan du vælge en af de mange professionelle tandlæger i Roskilde, så du kan få tilbagemelding på, om din tandbørsteteknik virker. Pågældende tandlæge i Roskilde vil ligeledes kunne hjælpe dig med forskellige tips til tandbørstning som er specifikke for dine tænder.

Tandlægerne Uldal
Algade 10
4000 Roskilde
Telefon: 46 35 05 55

Paradentose – sygdommen med de løse tænder

Dit tandkød er en stor del af hele din munds hygiejne og sundhed. Det er derfor vigtigt, at du holder dine tænder rene, så du ikke ender med at få tandkødsbetændelse. Et sund tandkød skal gerne have en bleg rosa farve, og det skal sidde stramt og fast om dine tænder. Derudover må det ikke bløde, når du børster tænder eller giver dine tænder en omgang med tandtråden. Hvis du har betændelse i dit tandkød, vil dit tandkød være hævet, rødt, ømt og det vil bløde. Hvis du oplever problemer med dit tandkød, skal du opsøge din tandlæge og gerne hurtigt, da en betændelse i tandkødet kan udvikle sig til paradentose. Gudskelov findes der mange kompetente tandlæger i hele Storkøbenhavn, så det vil være muligt at finde en dygtig tandlæge i Ishøj, Valby eller en helt tredje by.

paradentose

Hvorfor får man tandkødsbetændelse?

Betændelse i tandkødet opstår, hvis der er belægninger på dine tænder, som ikke er blevet fjernet under din børstning af tænderne. Disse belægninger kommer blandt andet fra madrester. Belægninger kan yderligere gå hen at blive til tandsten, hvis de får lov til at være på tænderne i lang tid og forkalker. Tandsten er bestemt ikke godt for dine tænder og tandkøds sundhed, da de kan samle mange flere bakterier. Det er kun en tandlæge, som kan fjerne tandsten. Dette er ikke noget, som du selv kan klare med din tandbørste og en god tandbørsteteknik. Du skal derfor huske at få lavet en tandrensning en gang imellem, så du kan bevare eller få et sundt tandkød igen.

Fra tandkødsbetændelse til paradentose

Desværre kan betændelse i tandkødet gå hen at udvikle sig til paradentose. Paradentose er en tandsygdom, hvor en betændelse i tandkødet spreder sig og nedbryder den knogle, som din tand sidder fast i. I og med at tænderne sidder fast i knoglen og ikke i tandkødet, kan paradentose medføre at ens tænder bliver løse, og de kan endda falde ud. Hvis dine tænder er ramt af paradentose, så er en normal tandrensning ikke nok til at behandle dit tandkød. Du skal have lavet en paradentosebehandling, som er en behandling, der også fjerner belægninger og tandsten. Dog bliver der under en paradentosebehandling behandlet dybere, da lommerne i tandkødet er dybere end ved en tandkødsbetændelse.

En paradentosebehandling er der heldigvis mange tandlæger i Storkøbenhavn, som tilbyder. Du vil derfor med sikkerhed opleve, at du kan få en paradentosebehandling i Ishøj, Valby og i andre byer i Storkøbenhavn. Uanset hvor du søger en paradentosebehandling, er det vigtigste, at du tager kontakt til en tandlæge nær dig. Og gerne lige så snart du oplever eller har en mistanke om, at du har tandkødsbetændelse, så du kan få det behandlet hurtigt og få en sund mund.

Dit Tandlæge Team
Strandgården 25
2635 Ishøj
Tlf: 43 73 35 01

Har kost indflydelse på dine tænders sundhed?

stærke tænder

Tro det eller ej men din kost har en direkte indflydelse på dine tænders sundhed. Hvis du eksempelvis spiser for mange af de forkerte fødevarer, vil der være øget risiko for huller i tænderne og langsigtede tandproblemer. Men hvis du spiser fødevarer, der hjælper med at opretholde en god tandpleje, kan du herigennem passe godt på dine tænder.

Er du i tvivl om, hvorvidt dine madvaner er skadelige eller gavnlige for dine tænder, kan du eksempelvis få gode råd til din tandpleje af din tandklinik i Odense, som også kan fortælle dig, hvilke fødevarer du bør spise mere af, og hvad du bør undgå.

Hvad sker der, når jeg spiser?

Når du spiser, er der bakterier i din mund, som lever af sukker og kulhydrater. Jo mere sukker og jo flere kulhydrater du indtager, jo mere vil bakterierne spise og stortrives. Uden tilstrækkelig tandpleje vil plak, som er et levn fra de bakterier, der lever af den mad du indtager, opstå. Hvis du eksempelvis ikke børster tænder to gange dagligt, vil bakterierne og syreresten i form af plak straks gå i gang med sit arbejde, hvilket er at ødelægge din tandemalje. Mængden af plak, som kommer fra dine måltider, afhænger derfor af to ting: hvilken slags mad du spiser, og om du tager dig tid til at børste tænder og bruge tandtråd to gange dagligt som anbefalet.

Hvad skal jeg så spise?
Med korrekte spisevaner kan du forpurre de to mest almindelige orale sygdomme som er huller i tænderne og paradentose. Begge sygdomme opstår som resultatet af orale bakterier og syrerester, som ødelægger emaljen på dine tænder og bagefter angriber det hårde og bløde væv i din mund.

Som du nok kan regne ud, er der visse typer af fødevarer, der minimerer mængden af bakterier og syrerester i din mund. Den eneste løsning er derfor at spise fødevarer, som resulterer i lavere syreproduktion samt at opretholde dine tænders sundhed med korrekt tandbørstning og brug af tandtråd to gange dagligt.

Vidste du også, at rigelige mængder vand også kan hjælpe dig med at minimere din risiko for huller i tænderne og paradentose? En tør mund er nemlig ikke ensbetydende med en sund mund og derfor bør enhver form for væske, som fremskynder dehydreringen undgås eller kompenseres med regelmæssig indtagelse af vand.

Ønsker du at få yderligere informationer om, hvordan din kost bør sammensættes for at optimere dine tænders sundhed, kan du booke et personligt tandtjek hos en tandlæge nær Odense.

Tandlæge Ulrik Højgaard Hansen
Svendborgvej 89
5260 Odense S
Tlf.: 66 14 37 06