Derfor har du isninger i tænderne

isninger

Isninger i tænderne opleves af mange og opstår ofte, fordi dentinen blotlægges. Mange tandlæger landet over behandler isninger i tænderne på daglig basis, fordi man i alderen 25 til 45 år har stor sandsynlighed for at få isninger i tænderne – en pludselig skarp smerte, der opstår, når du drikker eller spiser noget varmt eller koldt, surt eller sødt. Isninger i tænderne er normalt forårsaget af en række faktorer udover en blottet dentin: Det kan være karies eller for hård tandbørstning, hyppig indtagelse af syreholdige fødevarer og længerevarende brug af stærk mundskyl kan også være skyld i, at du har isninger i tænderne. Visse andre underliggende tandproblemer eller sygdomme kan også danne grobund for det her udbredte tandproblem – hvorfor det er vigtigt, at du besøger din tandlæge for at afklare, hvilke årsager der er tale om.

I denne artikel vil vi, i samarbejde med anerkendte tandlæger i Århus, give dig informationer og vejledning i forbindelse med isninger i tænderne.

Isninger i tænderne – Et alment tandproblem

Følsomme tænder eller isninger i tænderne, som det hedder i daglig tale, gør, at man hurtigt glemmer glæden ved foretrukne fødevarer. Isninger i tænderne er heldigvis ikke en permanent lidelse, men opstår når du eksempelvis spiser eller drikker noget der er varmt eller koldt.

Man taler om forskellige grader af overfølsomhed, hvor det især er i tilfælde af en blottet eller sårbar dentin, der medvirker til isninger i tænderne. Dentinen er kort sagt den del af din tand, der er direkte forbundet med tandens nerver, og som giver de pludselig jag af smerte, når du indtager noget bestemt. Når dentinen er blottet og sårbar skyldes det eksempelvis overdreven indtag af sure og syreholdige fødevarer, som nedbryder emaljen og blotlægger dentinen.

Hvad kan jeg gøre mod isninger i tænderne?

Behandling mod isninger i tænderne kan komme i betragtning, hvis det opleves ofte og over en længere periode. Du bør som minimum altid besøge din nærmeste tandklinik, så du kan få en forståelse for årsagerne bag og få den rette behandling. For de fleste er isninger i tænderne heldigvis ikke et permanent tandproblem, men ikke desto mindre bør tandproblemet ikke ignoreres.

Du kan hos de fleste tandklinikker, hvad enten det er en tandklinik i Århus eller i dit lokalområde, bestille tid til et grundigt tandeftersyn samt få vejledning og rådgivning til behandling og forebyggelse mod isninger i tænderne.

Tandlægecenteret Clemens Torv v/tandlæge Jan Kerstein
Sankt Clemens Torv 15
8000 Aarhus
Tlf: 86 13 52 40

Hvad sidder vores tænder fast i?

Det er måske et lidt sjovt spørgsmål, men ved du egentligt hvordan dine tænder sidder fast i din mund? Man kan måske tro, at tænderne sidder fast på skelettet, da de er hårde og benede. Tandens rod sidder fast i kæbebenet, så det er ikke helt ved siden af, men i virkeligheden er det langt mere komplekst end som så. Knoglerne kan ikke sammenlignes med skelettet i en bil eller væggene i en lejlighed. Vores knogler består blandt andet af rød og gul knoglemarv, som danner røde og hvide blodceller. Knoglerne er således i live. Det samme gælder tænderne. Det er ikke døde, hårde ting som sidder fast i munden, det er levende væv, med blodtilførsel og udskiftning.

Sunde tænder

 

Det vil sige at, størstedelen af tanden kan repareres. Den del der ikke kan repareres er den del vi forsøger at beskytte med tandbørsten; emaljen. Starter man udefra består tanden af et lag emalje, herefter et lag dentin, også kaldet tandbenet. Inde i dette er et hulrum, hvor der er pulpa. Pulpa er en fællesbetegnelse for nervevæv og blodkar. Pulpaen sørger for, at levere næring til tandbenet, så dette kan vedligeholdes og udskiftes ligesom resten af kroppens celler. I bunden af tanden går der blodkar ud fra tandens rod. Når man har problemer med en tand, er det ofte fordi nerven er påvirket, eller fordi der er direkte kontakt ind til denne. Den store udfordring ved dette, er risikoen for at få bakterier ud i blodet. Det er rart at beholde sine tænder, fordi man kan bruge dem til at tygge med osv. men mangel på tyggefunktion er ikke den eneste grund til at få lavet tænder.

Hos tandlægen

Måske har du allerede en dygtig tandlæge, som kan hjælpe dig med at holde styr på dine tænder og deres helbred. Det kan også være, at du er en af de mange danskere, som vælger den dyre tandlæge fra, til fordel for dårlige tænder og en signifikant helbredsrisiko. Det kan bestemt betale sig at finde tandlægen inden uheldet er ude, hvad enten du har behov for en tandlæge i København med speciale i paradentose, eller en tandlæge i Kolding med speciale i rodbehandlinger. Tandlægen forsøger altid at løse hele problemet, dvs. både problemet inde i munden, og det, som er forbundet med en risiko for resten af kroppen. Når en tand trækkes ud eller rodbehandles, sørger din nyfundne tandlæge i Kolding for at få lukket af, så det store økosystem der er din krop, igen bliver godt og sundt.

Tandlæge Søren Lindstrøm
Flegborg 13
7100 Vejle
Tlf: 75 82 63 02

Kom fri fra din tandlægeskræk

tandlægeskræk

Mange mennesker verden over lider af forskellige former for angst og forbier. En af de mest almindelige former for angst og skræk er odontofobi, der er bedre kendt som tandlægeskræk. Tandlægeskræk er en udbredt lidelse i Danmark såvel som resten af verden. Undersøgelser viser, at næsten halvdelen af danskere oplever nervøsitet inden tandlægebesøg, og hele 10% af den voksne befolkning lider af omfattende tandlægeskræk.

Nogle af disse mennesker vælger at leve med frygten hele livet og undlader helst at gå til tandlægen. Andre mennesker vælger at komme fri fra deres tandlægeskræk ved at arbejde med frygten. Det er nemlig muligt at slippe af med sin frygt for at komme til tandlægen, hvis man ønsker det. Det kræver et godt samarbejde mellem patienten og tandlægen for, at det kan lykkes, og det er derfor vigtigt at vælge sin tandlæge med omhu, så tandlægen tager din frygt og nervøsitet alvorligt.

Der findes flere tandlæger med kendskab til tandlægeskræk i både Jylland, på Sjælland og på Fyn. Det er derfor ikke en svær opgave at finde en solidarisk tandlæge i Glostrup, hvis man eksempelvis befinder sig i hovedstadsområdet. Tandlæger med erfaring med patienter med tandlægeskræk vil sørge for, at patienten får en professionel behandling, som foregår i fredelige lokaler. Tandlægen skaber på den måde gode rammer for, at patienten vil få en tryg og succesfuld oplevelse under tandlægebesøget.

De solidariske tandlæger, som har stor forståelse for frygten, ønsker at hjælpe deres patienter, da de ved, at det er vigtigt for alle mennesker fra tid til anden at komme til tandlægen. Det er vigtigt at besøge tandlægen regelmæssigt for at sikre, at huller i tænderne eller andre tandproblemer ikke er på vej. Tandlægerne ønsker at forebygge for eventuelle tandproblemer, så patienten netop kan slippe for unødig svie og smerte.

Hos tandlæger med fokus på tandlægeskræk, er det således muligt at planlægge et forløb mellem tandlægen og patienten. Forløbet vil blive tilrettelagt efter patientens ønsker i forhold til at føle sig tryg. Som patient vil man derudover få af vide, hvordan hele processen vil forløbe, så der ikke opstår nogle bekymringer undervejs. Den sidste og muligvis mest afgørende faktorer, som tandlægerne kan tilbyde patienter med tandlægeskræk, er smertefrie behandlinger. Med nye teknologier er der blevet udviklet nye metoder, som gør det muligt, at behandlinger bliver 100% smertefri. Der er derfor ikke længere noget at frygte i forhold til smerte, som ofte er det, der afskrækker mange. Hvis man lider at tandlægeskræk skal man blot kontakte sin hjælpsomme tandlæge i RødovreValby eller andre dele af Storkøbenhavn få planlagt et forløb. Efter et godt forløb og et tæt samarbejde med sin tandlæge, vil man have mindsket sin frygt i så høj grad, at det vil være meget lettere at komme til tandlægen i fremtiden.

Glostrup Tandplejecenter
Hovedvejen 61
2600 Glostrup
Telefon: 43 45 48 48

Tillid til din tandlæge er altafgørende

tandlæge

Det er nødvendigt, at du har tillid til din tandlæge. Hvis du ikke har tillid til din tandlæge, er der større risiko for at du udelader aftaler for at undgå ubehagelige tandlægebesøg. Det er derfor vigtigt, at du opbygger et godt forhold mellem dig og din tandlæge. På den måde kan I samarbejde hen imod, at give dig de sundeste tænder og den bedste mundhygiejne. Hvis I ikke samarbejder, bliver det svært for både tandlæge og dig selv at vedligeholde dine tænder og behandle eventuelle problemer.

Snak med din tandlæge

En tandlæge har flere funktioner end blot at behandle tandproblemer. Din tandlæge står også til rådighed for at kunne hjælpe dig med eksempelvis tandlægeskræk. Gennem samtaler vil din tandlæge kunne rådgive dig i, hvordan i sammen kan minimere din tandlægeskræk. Samtalerne kan også afdække tvivl i forhold til behandlingsprocesser, så du er fuldstændig klar over, hvordan processen forløber. På den måde undgår du ubelejlige overraskelser i form af dyre regninger og større behandlinger. Du bør derfor udvælge din tandlæge efter de krav, som er vigtige for netop dig. Så bliver du langt mere tryg ved at besøge tandlægen og slipper for unødig nervøsitet. Ring derfor rundt til forskellige tandlæger og find den tandlæge, som passer bedst til dine ønsker og behov. Det anbefales dog, at du vælger en tandlæge i dit nærområde, så det er let transportmæssigt, med eller uden bil. Du kan eksempelvis vælge en centralt beliggende tandlæge i Køge eller en anden stationsby, så det er let at komme dertil med offentlig transport.

Opbyg et godt samarbejde

Efter du har udvalgt den rigtige tandlæge, er det muligt for jer at opbygge et godt samarbejde. Sunde tænder og god mundhygiejne kan dog ikke ordnes fra den ene dag til den anden. Det er en langvarig proces, som kræver vilje fra begge parter. Du har selv ansvaret for din daglige tandrutine, hvorefter tandlægen vil undersøge dine tænder ved de regelmæssige tandeftersyn. Her vil tandlægen kunne rådgive dig omkring din børsteteknik, fx hvis der er tandflader, som ikke er blevet renset ordentligt. Tandlægen vil samtidig være opmærksom på begyndende huller og andre tandproblemer. Det er en fordel, hvis du har valgt en tandlæge, som udelukkende benytter den nyeste teknologi, da dette sikrer dig den bedst mulige behandling. Hvis du befinder dig på Sjælland, kan du blandt andet finde en tillidsfuld tandlæge i Strøby Egede, som både rådgiver, og tilbyder mange forskellige typer af behandlinger. Det er nemlig vigtigt at have en tandlæge, som både har erfaring med forebyggende behandlinger samt andre behandlinger. Erfaring inden for kirurgi, brobehandlinger og tandimplantater er en stor fordel, da der ofte behandles indenfor disse områder. En tandlæge med erfaring inden for kosmetisk tandpleje kan ligeledes være en fordel. Tandlægen er til for at hjælpe dig, men det kræver at du stoler på ham/hende til at give dig en ordentlig behandling.  

 

 

Tandlæge Bodil Diernæs 

Vestergade 29

4600 Køge

Tlf: 56 65 07 27