Derfor tager tandlægen røntgenbilleder

Det er ikke kun lægerne på sygehuset, der tager røntgenbilleder, det er også tandlæger. Dette kan for nogle lyde lidt mærkeligt, men det kan være, der om lidt kan komme lidt svar på, hvorfor man skal have taget røntgenbilleder hos tandlægen.

Det er forskelligt, hvorfor og hvornår man skal have taget røntgenbilleder hos tandlægen. Det kan også være noget, nogle vælger at undgå, da røntgenbilleder selvfølgelig koster lidt mere end blot et almindeligt tandeftersyn. Men det kan virkelig være en god idé at få det gjort med nogle års mellemrum, specielt hvis tandlægen har foreslået det!

En god og erfaren tandlæge i Odense vælger at tage røntgenbilleder af tænderne, for at finde ud af alt det, man ikke kan se udefra – faktisk ligesom lægerne på sygehuset.

Røntgenbilleder bliver for eksempel ofte taget i forbindelse med tandfrembrud, hvis man er ved at få en visdomstand. Det er nemlig ikke alle, der har plads til visdomstænderne i munden, og det er ikke altid noget, tandlægen lige kan vurdere med det blotte øje. På røntgenbillederne kan man se, om tanden er for stor til munden, men også om den vokser lige op. Vokser tanden skævt – det vil sige ind i nabotanden – skal den nemlig rykkes ud, så den ikke går ind, og skubber til de andre tænder.

Det kan også være med til at vise, om en sygdom har udviklet sig, eller om en behandling har hjulpet.

Foruden dette, bliver de fleste røntgenbilleder taget for at tjekke efter huller, tro det eller ej. Uanset hvor dygtig tandlægen er, kan det være umådelig svært at se huller i tandfladerne, specielt hvis tænderne sidder tæt, eller vurdere hvor store hullerne er. Derfor bliver der oftest tage røntgenbilleder i sådanne situationer, for at finde svar på dette.

Har man aldrig fået taget et røntgenbillede af sine tænderne, eller vil man bare gerne have taget et for en ordens skyld, kan man altid kontakte en kompetent og billig tandlæge i Odense C, og få denne til at tjekke, om alt er, som det skal være. Det kan nemlig sagtens tænkes, at der skulle være problemer i eller med tænderne, men det er ikke er noget, man mærker af – for eksempel hvis man har en skævt voksende visdomstand.

TAND+

Vægtergården

Albani torv 5

5000 Odense C

66 11 12 81

Sådan passer du bedst på dine tænder

Tænder har flere vigtige funktioner: De skal både tygge vores mad og se flotte ud, når vi smiler. Derfor er der god grund til at passe på dine tænder.

Men det kræver en indsats at opretholde sunde og funktionelle tænder. Det kommer langt fra af sig selv. I det følgende får du fem råd til, hvad du selv kan gøre for at værne om dine tænders sundhed og forebygge tandproblemer. Har du spørgsmål til din individuelle tandsundhed, står en kompetent tandlæge i Frederikssund klar til at svare og hjælpe dig.

Forebyg tandproblemer og undgå behandling

En af de vigtigste grunde til, at du skal passe godt på dine tænder, er, at forebyggelse er bedre end behandling.

Ved at forebygge tandproblemer undgår du først og fremmest smerter i tænderne, som opstår som resultat af dårlig tandhygiejne og ikke mindst behandling for problemerne. Det kan naturligvis være nødvendigt at behandle allerede opståede tandproblemer. Men kan du forebygge problemer og dermed undgå behandling, er det altid at foretrække, da du på denne måde undgår at skulle have fjernet noget af dine naturlige tænder eller tandnerver. Samtidig kan forebyggelse spare dig for dyre tandlægeregninger.

5 gode råd til dig, der vil passe godt på dine tænder

 1. Børst dine tænder grundigt to gange om dagen

Bakterier på tænderne kan lede til mange tandproblemer. Den bedste måde at undgå dette på er ved at børste dine tænder to gange om dagen. Børst i minimum to minutter og sørg for at børste på både indersiden, ydersiden og tyggefladen.

 1. Børst i små cirkelbevægelser

Den rette børsteteknik består i at børste dine tænder i små cirkelbevægelser. Ved at gøre dette fjerner du så mange bakterier på tænderne som muligt, samtidig med at du skåner dine tænder og dit tandkød.

 1. Brug tandtråd til at fjerne bakterier mellem tænderne

Bakterier og madrester kan let gemme sig mellem tænderne, og for at få bugt med dette er det nødvendigt at anvende tandtråd.

 1. Undgå så vidt muligt sukker og syre

Bakterier i munden omdanner sukker til syre. Det farlige ved syre er, at det nedbryder tændernes emalje, som skal beskytte tænderne mod angreb. For at forebygge ætsning af emaljen og efterfølgende tandproblemer bør du derfor skære ned på dit indtag af sukker- og syreholdigt mad og drikke.

 1. Gå regelmæssigt til tandlæge

En vigtig del af at passe på sine tænder er regelmæssigt at gå til tandlæge. Hos en tandlæge tæt på Slangerup kan du få blandt andet tandrensninger og behandlinger for tandproblemer, som hjælper dig med at holde dine tænder sunde og raske.

NAP:
Bergstrøms Tandklinik
Jernbanegade 13 A, 1. mf
3600 Frederikssund
47 31 05 15

Hvorfor får man dårlig ånde?

Man kan børste sine tænder to gange dagligt, bruge tandtråd efter tandlægens anbefaling og benytte sig af mundskyl, og stadig have dårlig ånde – hvad kan dette skyldes? Der kan være flere årsager.

 • Den første, og nok mest almindelige årsag, er det stik modsatte af først beskrevet – nemlig dårlig mundhygiejne og tandpleje. Hvis man ikke børste tænder regelmæssigt og helt generelt har gode tandplejevaner, vil man med tiden få dårlig ånde. Derfor, er det også mundhulen tandlægen tjekker først for bakterier, hvis man skal finde årsagen til dårlig ånde.
 • En anden grund til dårlig ånde, kan være en betændelsestilstand i munden. Her er der tale om tandkødsbetændelse og paradentose. Der kan dog her komme lidt hjælp til livs, ved blot at få lavet grundige tandrensninger, jævnligt.
 • Døjer man med mundtørhed, hvilket ofte er set ved hyppigt indtagelse af medicin, kan dette også føre til dårlig ånde.
 • Har man på et tidspunkt fået lavet en tandprotese, skal man sørge for, at holde disse ordentlig rene. Bliver dette ikke gjort, kan der med tiden opstå det, der kaldes ”proteseånde”.
 • Mad og drikkevarer. Ja, helt enkelt er det faktisk. Ikke alle nyder lugten af hvidløg, og endnu færre nyder, hvis det er en hvidløgslugt, der kommer fra munden. Ligeså med kaffe, er det ikke alle, der er lige begejstret for en ”kaffeånde”. På samme måde er det med tobak og alkohol – det er en lugt der hænger ved, og derfor er der mange, der vil mene, det kaldes for dårlig ånde.
 • Medicin og lægemidler kan også medføre dårlig ånde. Ligeså hvis man får strålebehandling mod kræft på hoved og hals, kan man få tørhed i munden. Dette skyldes, at spytkirtlerne bliver ramt, og at spytproduktionen herved vil blive nedsat.

Hvis man selv er skyld i den dårlige ånde, som hvis man har dårlig mundhygiejne, eller indtager mad eller drikke med kraftig lugt, kan man selv komme problemet til livs, og derved selv gøre en ende på det.

Hvis ikke dette er tilfældes, kan man mindske lugten. Dette kan gøres ved at tygge tyggegummi, spise mintpastiller eller bruge mundskyl. Dette er dog kun en ”lappeløsning” på problemet, og det vil derfor anbefales at kontakte en kompetent og erfaren tandlæge i Horsens, så denne kan finde frem til årsagen af dårlig ånde.

Først når man finder frem til årsagen, kan man starte en behandling imod det, og derved komme problemet ordentlig til livs.

Tandlægerne Nørretorv
Nørretorv 2
8700 Horsens
75 62 26 26